Det är ofta en fördel att förkorta tillagningstiden på friluftsmat. Både för att spara bränsle men även för att få mat snabbt då du ofta är hungrig. Här är fem sätt att få maten klar snabbare.

1. Använd finfördelad friluftsmat

Mindre och tunnare bitar av kött och grönsaker både blöts upp och tillagas snabbare än stora bitar. För att skära tunna skivor av kött kan du skära det fruset. Tunna skivor av grönsaker gör du enklast i en matberedare.

2. Förväll grönsaker innan du torkar dem

Om du förväller grönsaker innan torkning så kommer de både att blötas upp och tillagas snabbare än om du torkar dem råa. De behåller även färgen bättre när du förväller dem.

3. Blötlägg maten innan tillagning

Blötlägg maten innan tillagning så förkortar du koktiden avsevärt. Det går även att blötlägga ris och pasta i kallvatten.

4. Kort koktid på pasta och ris

Det säger sig självt att kort koktid på pasta, ris och bulgur förkortar tillagningstiden. Ta några minuter och botanisera på kolhydratshyllan i din matbutik. Vilken pasta (förutom snabbmakaroner) har kortast koktid? Hur kort koktid har det snabbaste riset? Ibland kan couscous och bulgur vara ett snabbt och bra alternativ till ris och pasta.

5. Laga mat i en gryta

Om du lagar maten i en gryta, till exempel risotto, så innebär det färre moment vilket snabbar på tillagningen. Andra bra rätter som lagas i en gryta är linsgryta, grönsaksgrytor och soppor.

Ett sista tips! Använd ett effektivt kök förkortar koktiden, speciellt under kallare årstider. På vår, sommar och höst är gas tillräckligt effektivt. På vintern fungerar bensinkök bäst.

Kommentera gärna inlägget