Abisko shape 2 blev efter ett antal timmar och besök i butiker tältet som verkade perfekt för mig. Alla som har funderat kring frågan, ” vilket tält ska jag köpa?” vet att det är ett svårt beslut. Tält finns ju i en massa olika utföranden och prisklasser, så vilket ska jag välja? För min del föll valet tillslut på Fjällrävens 2-mannatält, Abisko Shape 2.

Jag var ute efter ett relativt lätt 4-säsongstunneltält med absid, maxvikt som jag kunde tänka mig var 3 kg men jag ville inte heller välja det allra lättaste.

abisko shape 2
Fjällräven Abisko Shape 2
  • Uppsättning
  • Sovkomfort (för rek antal pers)
  • Funktioner
  • Kvalitet
  • Packstorlek
  • Vikt
  • Väderskydd (jmf mot vikt)
  • Livslängd & miljö
  • Pris
4.3

Sammanfattning

Enkel hantering och uppsättning med färgkoordinerade bågar och bågkanaler. God sovkomfort med rymlig sovdel och goda ventilationsmöjligheter med genomtänkta detaljer. Rymlig absid för matlagning och väskförvaring i dåligt väder. Rimligt prissatt jämfört med likvärdiga tält.

Specifikationer – Abisko Shape 2

Pris: 7500 kr
Vikt: 2320 gram
Antal personer: 2
Packstorlek: 40 cm / Diam: 16 cm
Material yttertält: 20D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide
Golvmaterial: 40D PU 6000 mm 100% polyamide
Färger: grön, brun, blå

abisko shape 2
Bild ovan från Fjällräven

Funktioner

Tältet är enkelt att sätta upp då bågar och bågkanaler är färgkoordinerade. Finns gott om stormlinor som gör tältet stabilt och spänt, det finns även möjlighet att finjustera ”spänsten” på tältduken genom ett antal integrerade spännremmar. Absiden är rymlig och komforten i innertältet är god för två personer.

Packstorlek & vikt

Tältpåsen är generös och väl genomtänkt med fäste för tältpinnarna. Tältpåsen är komprimerbar och det är enkelt att få ner det ihopvikta tältet i påsen. Vikten är låg i förhållande till jämförbara modeller (tunneltält + fyrsäsongstält) och varumärken.

HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Sovkomfort (för rek antal pers)

Det är generöst med utrymme i innertältet och sovkomforten är god då ventilationsmöjligheterna är ypperliga. Vi har fått plats två personer utan inkl kläder och mindre väskor utan att det har varit trångt.

Väderskydd (jmf mot vikt)

Jag har använt tältet i olika typer av terräng och väderförhållanden. Från flack blåsig öländskt hed till karga fjällförhållanden med piskande ihållande regn och starka vindbyar. Tältet har funkat lika bra oavsett väder och packning i absid och innertältet har alltid förblivit torrt.

Kvalitet

Genomarbetade detaljer, användbar tvättlina/torklina, smarta förvaringsmöjligheter i innertältet, goda ventilationsmöjligeter, rymlig absid, låg vikt men ändå pålitligt vid dåligt väder. Alltigenom ett välarbetat tält som känns tryggt att bära med i alla situationer och miljöer.

Livslängd & miljö

Utsatta partier längs marken är förstärkta med en starkare väv. Det medföljer även nål och tråd, ett sömförstärkningslim samt tälttyglappar som kan användas för tältduken, innertältet eller markunderlaget. Fjällräven erbjuder till skillnad mot exempelvis Hilleberg inte reparation av tält. Fluorkarbonfri impregnering ger pluspoäng.

Pris

Runt 7500 kr vilket är rimligt, även om det är mycket pengar. Om man vill köpa till ett extra golv (footprint) kostar det ytterligare ca 1000 kr.

Sammanfattning – Abisko Shape 2

Enkel hantering och uppsättning med färgkoordinerade bågar och bågkanaler. God sovkomfort med rymlig sovdel och goda ventilationsmöjligheter med genomtänkta detaljer. Rymlig absid för matlagning och väskförvaring i dåligt väder. Rimligt prissatt jämfört med likvärdiga tält.

Liknande recensioner på Mat & Uteliv


HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Transparens: till denna recension köptes produkten eller så ägdes den sedan innan. Läs mer om policyn för produkttesterna.

Relaterade sökningar: fjälltält, tunneltält, tält fjällvandring

Länk till Fjällrävens hemsida

Kommentera gärna inlägget