Alla som läser denna korta artikel kommer troligen att lära sig något om den ädla konsten att diska enklare och miljövänligare.

Ute på tur måste vi diska vår kastrull, kåsa och sked då och då. Vissa skyr det som pesten, någon annan bara gör det och en tredje njuter av sitta ensam en stund vi ett vattendrag och filosofera. När jag tänker efter så tillhör jag nog den tredje kategorin. Men visst, har det bränt fast ordentligt eller om gröten är extra klibbig så bävar även jag för uppgiften.

Det är verkligen ingen komplicerad sak det här med diskning, men inom ämnet finns det ändå utrymme för lite tips som gör det hela lite mer lustfyllt och lite miljövänligare. Här är tipsen!


1. Först och främst, släng svampen och använd en avklippt diskborste. Borsten river bättre och går faktiskt att få ren igen till skillnad mot disksvampen. Den väger lite mer men det är värt de extra grammen.

2. Hur svårt är det inte att försöka få ur en droppe diskmedel ur den lilla flaskan med diskmedel du har tagit med dig? Använd då hellre någon typ av flaska som doserar diskmedlet, små sprayflaskor är utmärkta då de är helt täta och doserar. Det gör diskmedlet drygt vilket gör att du inte behöver ta med lika mycket. Hurra, vi spar lite vikt!

3. Mycket disk tjänar på att blötläggas en bra stund. Gör du det kommer maten att lossna nästan av sig självt. Gäller speciellt grötgrytor och om riset bränt fast.

4. Feta pannor är hopplösa att diska rena, men om du torkar ur dem med (toa)papper först blir jobbet mycket lättare. Du kan även värma på pannan i några sekunder så att fettet bir mjukt, då får du upp nästan allt fett. Pappret kan du sedan bränna upp.

5. Om du värmer upp några deciliter diskvatten till ljummen temperatur kommer disken att bli renare och händerna håller sig kanske lite varmare. Jag brukar grovdiska i kallvatten sedan använda lite av det ljumna vattnet för att diska av en gång till.

6. Se till att få alla matrester och allt diskmedel på marken och inte i vattnet. Det för att marken lättare bryter ner diskmedel och matrester. Fånga helt enkelt upp lite vatten från din fjällbäck, grovdiska och häll ut diskvatten och matrester en bra bit upp på land (eller ännu hellre: gräv ner). Ta sedan lite av ditt varma vatten, tillsätt lite diskmedel, diska och häll ut på marken en bra bit upp från vattnet. Naturen tackar dig.

7. Använd diskmedel som är biologiskt lätt nedbrytbart, tex. Grumme. Läs på förpackningen.

8. Det är fint att ha en liten disktrasa att torka av disken med om ni ska vidare direkt efter maten. Fäst ett litet snöre i trasan så kan den hänga på ryggsäcken och torka.

One Comment

  1. Peter Bergström

    Det går att ordna disken mkt snabbare/lättare genom att i princip inte diska! Men då får givetvis “matlagningen” anpassas till det. Har vandrat PCT i år och diskade aldrig med annat än med naglarna…och inget diskmedel. På en så lång vandring varken orkar eller har man tid till laga mat som kräver att man diskar. Snö funkar finfint om man har behov att diska ur nån cold soak burk (pressa in så mkt snö det går och vrid runt med tältpinne el liknande).

Kommentera gärna inlägget