Färdmeddelande i fjällen – hur du gör!

De allra flesta som råkar ut för en olycka eller riktigt dåligt väder i fjällen klarar sig bra till slut. Men föreställ dig följande enkla situation utan ett färdmeddelande i fjällen:

Att ena av er hamnat stukat foten rejält och ett snöoväder drar in. Det är tio minusgrader. Det börjar bli mörkt. Ni har fem kilometer till närmsta rastskydd. Ni har inte meddelat din färdväg, ni saknar mobiltäckning. När kommer någon att börja leta efter er? Med ett tydligt färdmeddelande kommer man att börja leta efter er!

Färdmeddelanden har använts i fjällvärlden under många årtionden. Konceptet är enkelt; innan man ger sig ut på en färd så berättar man var man har tänkt att gå. På så sätt kan räddningstjänst enklare hitta personer i nöd. Vänner eller familj kan larma 112 om deras närstående inte har kommit hem från sin färd.

Hittills har detta gjorts med penna och papper, men nu finns digitala färdmeddelanden där du även löpande kan “checka in” din position.

Innehåll i färdmeddelandet

  • Datum
  • Deltagare
  • Eventuella barndeltagare
  • Vilken rutt ni ska ta
  • Planerad återkomst
  • Vilken säkerhetsutrustning har ni med er (t.ex. mobiltelefon, karta, kompass, matsäck, tält eller vindskydd, liggunderlag, snöspade)
  • Eventuellt mobilnummer

Om du inte använder appen kan du lämna en lapp!

Ta som vana att lämna färdmedelande året om. Om du skulle fråga de som råkat illa ut på fjället –  sommar som vinter – så hade de troligtvis inte planerat att bli nödställda…

I rastskydden utmed de markerade lederna finns ofta gästböcker som vi rekommenderar att du skriver i. Men det är inget färdmeddelande som någon följer upp om inget hänt er. Men de gånger fjällräddningen söker folk är uppgifter i gästböckerna värdefull vägledning.

När du är tillbaka från din tur meddelar du att du är tillbaka, i appen, genom att meddela reception eller anhörig.

Om appen

Med fjällsäkerhetsappen görs denna information tillgänglig för fjällräddningen på ett enkelt sätt. Inför en fjälltur registrerar användaren sina uppgifter i fjällsäkerhetsappen på samma sätt som i ett traditionellt färdmeddelande.

Dessa uppgifter kan sedan skickas elektroniskt till familj och vänner. Under vistelsen i fjällen kan uppgifterna uppdateras om planen ändras, aktuell position kan meddelas genom incheckningar, och vid nödläge ger appen en aktuell GPS-position som Fjällräddningen behöver för att underlätta en räddningsinsats.

Appen laddas ner via Appstore eller Google Play

Vad du kan göra med appen

Färdmeddelande
Beskriv din planerade färd, ladda upp och dela med vänner. Informationen finns tillgänglig för dina vänner och för fjällräddning.

Fjällkarta
Appen innehåller Hhela lantmäteriets fjällkarta. Använd fjällkartan för att planera var du ska gå, se var du är, och för att hitta hem om du hamnar på villovägar. En punkt på kartan talar om var du befinner dig.

Säkerhetstips
Tips och säkerhetsinformation vid nödsituationer och inför din fjälltur.

Kommer appen att larma automatiskt?

Nej. När du skickar in ditt färdmeddelande tillgängliggörs det för fjällräddningen, men ingen räddningsinsats kommer starta automatiskt. Det är ditt ansvar att meddela vänner eller bekanta om din färd. De har då möjlighet att larma 112 om du inte kommer hem med information om din färd.

Är appen verkligen gratis?
Appen är helt gratis – inga dolda kostnader.

Fungerar appen även på ställen där det inte finns mobiltäckning?
Stora delar av appen går att använda även utan mobildata, exempelvis GPS där du kan få fram din position. Färdmeddelandet skriver du lämpligast innan färden där det finns mobiltäckning.

Kan jag använda appen även vid kortare besök?
Ja, Fjällsäkerhetsrådet uppmuntrar flitigt användande av färdmeddelanden. Därför finns det möjlighet att göra ett “snabbmeddelande”, exempelvis om du beger dig ut på en kortare fjällpromenad.

Vilka telefoner kan jag använda appen på?
Alla smartphones som kan använda appar

Hur hanterar ni personuppgifter?
Vi hanterar dina personuppgifter med omsorg. Ditt färdmeddelande med tillhörande information kan nås av de personer som får länken, samt av räddningstjänst vid försvinnanden.

Fungerar appen även utanför fjällmiljö?
Appen fungerar och erbjuder alternativ karta där det finns. Som användare kan du med fördel skapa färdmeddelanden och genom appen informera dina vänner. Räddningstjänst använder i dagsläget inte färdmeddelanden i sökarbetet efter saknade utanför fjällmiljö.

Vanliga frågor om appen

Vilka ligger bakom appen?
Vi som skapat appen arbetar passionerat med digitala tjänster inom trygghet. Tjänsten har utformats med stöd från Fjällsäkerhetsrådet, Länsstyrelsen, Fjällräddning och andra organisationer som arbetar med fjällsäkerhet. Finansiellt stöd har givits från Naturvårdsverket.

Kommentera gärna inlägget