Frystorkat kan vara bra ibland för att det är smidigt. Här kan du lära dig lite smarta tips om hur du kan tillaga och öka öka energiinnehållet i frystorkad mat.


Frystorkad mat tillverkas på två olika sätt:

1. Alla delar kan blandas var för sig, som pasta, såspulver, frystorkat kött och grönsaker. Här behöver inte alla ingredienser vara frystorkade utan det kan t ex vara väldigt tunn pasta som blöts upp av det varma vattnet

2. Eller så lagas rätten och frystorkas hel som i videon nedan

Öka energiinnehåll

Tillsätta fett

Att tillsätta olja är det absolut bästa sättet att öka energimängden i dina frystorkade rätter. Du behöver heller inte mycket. En matsked (15 ml) innehåller cirka 120 KCAL!

Välj fett efter måltid. Kokosolja passar tex till någon asiatisk rätt och olivolja till pasta carbonara.

Smakneutrala fetter

  • Kokosfett
  • Rapsolja (raffinerad)
  • Matolja
  • Solrosolja
  • Majsolja

Fetter med smak:

  • Smör
  • Ghee
  • Olivolja
  • Rapsolja (ofiltrerad
  • Kokosolja (inte kokosfett)

Tunna PET-flaskor är perfekta för olja. De är ofta svåra att göra rent, just därför är det bra att inte använda en dyr flaska. De är dessutom väldigt lätta! En Sirapsflaska kan också fungera.

TIPS!
Markera varje halv deciliter med en tuschpenna som på bilden så har du koll på hur mycket du använder

  • Fyll flaskan men en halv deciliter vatten åt gången
  • Markera efterhand

Packa olja eller annat fett – video

Kolhydrater

Kolhydrater är också ett sätt att tillsätta energi i den frystorkade maten. Kolhydrater innehåller däremot inte lika mycket energi som fett.

Det är bäst att tillsätta kolhydrater direkt i påsen, annars förlorar du själva idén med att äta frystorkad mat. Ett annat bra alternativ är att äta kolhydraterna till maten, exempelvis bröd.

Kolhydrater som kan blandas direkt i påsen:

  • Cous cous
  • Snabbris
  • Pulvermos
  • Snabbmakaroner
  • Supertunn spaghetti
  • Nudlar

Kolhydrater som du kan äta till den frystorkade maten:

  • Mjukt bröd
  • Knäckebröd

Nötter & frön

Kanske min favorit ändå! Så enkelt att ta med och så gott. Du kan använda flera olika sorters frön eller nötter och du kan rosta dem.

Blanda i maten eller ät dem till. Vakuumpacka dem om du ska vara ute länge eller köp små förpackningar (då härskanr de inte).


Nötter

  • Jordnötter (eg ingen nöt)
  • Hasselnötter
  • Mandel


Frön

  • Solrosfrön – rosta dem gärna!
  • Sesamfrön

Om att variera med smaksättare

Det finns massor av torra kryddor som du kan använda om du vill variera den frystorkade maten. Här får du några förslag!

  • Vitlökspulver – eller färsk!
  • Chili – eller färsk!
  • Svartpeppar
  • Oregano, timjan eller andra örtkryddor

Såser och kryddpastor har den stora fördelen att smaken går ut i maten direkt. De väger däremot lite mer.

Du kan göra egna portionsförpackningar på samma sätt som med oljan, alternativt tar du en liten kraftig plastpåse (det kan du inte göra med oljan, den kommer då att läcka!)

  • Currypastor
  • Tabasco
  • Soja
  • Sesamolja (för stark smakför att använda som energi)
  • Sambal oelek

Tillaga frystorkad mat

Blötlägg lite längre

Ett tips är att blötlägga lite längre än vad som står på förpackningen. Gärna 15 minuter.

Maten kommer då att smaka mer och kommer att vara helt tillagad. Detta kräver däremot att att du isolerar maten för att den inte ska bli kall – det kommer i nästa avsnitt!

Hur du tillverkar en isolerpåse

Om du tillverkar en isolerpåse kommer din mat att hålla sig varmare, det gäller speciellt när det är kallare ute. En värmepåse är även perfekt att blötlägga mat i.

Du kan tillverka en isoleråse eller en så kallad “pot cosy” (grytmysare) av ett liggunderlag eller något annat du har hemma. Principen är densamma oavsett vilket material du använder.

(självklart kan du använda något som isolerar, som din jacka eller kanske en sovsäck. Risken för att spilla mat i den gör däremot att det inte är värt det).

Du behöver:

  • Ett isolermaterial
  • Silvertejp eller annan tejp som fäser
  • Kniv eller sax


Hur du gör:

  1. Klipp till en bit som är 20 x 40 cm
  2. Klipp till en andra bit till som är 25 x 10 cm
  3. Vik ihop den stora biten och tejpa ihop på sidorna
  4. Vik ihop den mindre biten så att det blir en “hatt” och tejpa i sidorna

Kommentera gärna inlägget