En energikaka är en kaka med ett högt energivärde som du äter när du är på språng och det inte passar att äta annan mat. Du kan äta en energikaka i alla möjliga sammanhang: vid träning, friluftsaktiviteter, på kontoret, i bilen, under resor eller som ”nödmat” när du inte kan eller hinner äta lagad mat. En energikaka ersätter sällan en måltid men gör alltså att du kan hålla på längre eller prestera bättre under en aktivitet.

Varför göra egna energikakor?

Det finns en stor mängd olika energikakor i handeln som alla marknadsförs med särskilda egenskaper. På förpackningarna till energikakorna står det ofta att de innehåller vitaminer och andra näringsämnen. Det handlar snarast om marknadsföring.

Sanningen är att köpta energikakor ofta innehåller för mycket socker, att smakerna är artificiella och att de innehåller en mängd konserveringsmedel. Ingredienserna är ofta hårt processade och kan också vara av låg kvalitet. Vissa ingredienser är av klart lägre kvalitet och används som utfyllnad i kakorna just för att de är billiga.


5 skäl till att göra egna energikakor:

  • Kostar betydligt mindre
  • Du vet exakt vad som finns i dem…
  • …och är du allergiker så är det förstås extra bra
  • Energikakor du gjort själv är ofta godare än köpta
  • Du har roligt när du gör dem!

En energikaka äts innan, under eller efter fysisk aktivitet. Det som gör energikakan så smart är att den är portionsförpackad och att den ofta går att förvara i väskan i flera dagar. En banan som legat i ryggsäcken ett par dagar brukar inte vara lika fräsch… Bananen, som annars är ett bra mellanmål, är inte heller lika energität som en energikaka.

Skillnaden mellan en energikaka och låt säga en Japp, som också är en portionsförpackad kaka med högt energiinnehåll, är att en Japp innehåller mer socker och knappt något protein. Jappen kommer att göra dig pigg men blodsockernivån kommer att skjuta i höjden och sjunka snabbt.

Vem kom på energikakan?

Som mycket annat kan vi spåra energikakans ursprung till det stora landet I väster. För att göra havregryn mer populärt på frukostbordet i USA skapades på sjuttiotalet det som kallas granola, alltså havregryn som bakas i ugn med någon typ av sötningsmedel. Pressar man granola till en kaka blir det en granola bar – en föregångare till dagens energikakor.

Vissa energikakor tillverkas fortfarande enligt samma koncept. I England finns det även en hundraårig tradition av att göra så kallade flapjacks, en kaka gjord av havregryn, fett, farinsocker och sirap som skärs i fyrkantiga bitar.

De industriellt processade energikakor vi ser idag sägs ha sitt ursprung från amerikanska rymdindustrin. Stafettpinnen togs över av företaget PowerBar som skapades vid mitten av 1980-talet. Powerbar startade tillverkning av energikakor åt långdistanslöpare och cyklister. I början på 2000-talet fanns det i princip bara importerade kakor som man kunde köpa i specialiserade butiker, numera går det att få tag på energikakor nästan överallt. Framförallt i hälsokostbutikerna, på gymmet, i mataffären och på nätet.

Kommentera gärna inlägget