Det är ingen slump att frystorkad mat är så populär. Den är lätt att ta med sig, hållbar och dessutom snabblagad. Det går faktiskt att göra sin egen ”frystorkade” mat som du bara häller vatten över för att tillaga.

För att kunna tillaga måltiden genom att hälla hett vatten över den så måste den bestå av ingredienser som tillagas väldigt snabbt eller ingredienser som redan är tillagade. I det här fallet använder jag snabbris, tonfisken är från burk och redan tillagad. Så här gjorde jag denna rätt:

1. Först torkade jag 150 gram tonfisk i vatten i en torkugn, jag lät tonfisken ligga på teflonpapper men det går lika bra att lägga den på nät om den får rinna av en stund. 70 grader i cirka sex timmar.

2. Efter torkningen smulade jag den torra tonfisken, då kommer den att blötas upp snabbare.

3. Jag packade 15 ml olja i en vaccpåse som jag förslöt med en vakuumpackare, portionspåsen med sweet chilisås behöver jag inte göra något med.

4. Sedan är det bara att blanda allt och lägga till lite salt – färdigt! Påsen jag blandade i är en återvunnen (läs diskad) påse för frystorkat. De brukar gå att använda en gång till, sedan blir det hål i dem. Det som är bra är att de går att använda när du tillagar maten, det vill säga när du häller vatten över maten. Men det går förstås att tillaga maten i en kastrull.

5. När du tillagar maten lägger du i oljan allra sist när maten ät tillagad, annars absorberar maten vattnet sämre.

VIKT OCH ENERGI
160 g utan förpackning
Energi 690 kcal
Protein 40 g, fett 20 g, kolhydrater 85 g
Energiprocent (protein 24%, fett 26%, kolhydrater 50%

INGREDIENSER
140 g tonfisk i vatten som torkas
3 dl snabbris (3 min)
1 liten påse sweetchilisås
15 ml olja
Lite salt & peppar
+ 3 dl hett vatten

Torkad tonfisk
Snabbris och torkad tonfisk
15 ml olja och 10 ml sweetchilisås
En färdig rätt. Det är nu bara att ta ur påsarna och hälla på vatten!

Kommentera gärna inlägget