Markkylan som tränger genom liggunderlag är ofta en större faktor än den kalla luften. Här gör jag ett test som visar att det verkligen stämmer!

Det är alltså därför du behöver ett tjockare och varmare liggunderlag när det är kallare ute.

Hur experimentet gick till

Liggunderlaget är ett billigt i cellplast utan slutna celler och används mest för att demonstrera skillnaden i R-värde/ tjocklek. Den här typen av liggunderlag används normalt inte vintertid.

Det är inget tryck på liggunderlaget som det egentligen är när det används, det hade nog varit intressant men det hade blivit ett mer avancerat test.

Jag hade först tänkt mäta temperaturen under 60 minuter men efter 20 minuter gav inte kylblocken mer kyla och temperaturen ökade istället.

Testet visar vikten av att använda ett välisolerat liggunderlag när temperaturen är under nollan, och även andra tider av året om du är frusen. Den mesta kylan kommer underifrån, därför är det ofta smartare att först skaffa ett varmt liggunderlag sen komplettera med en varmare sovsäck.

Graf som visar hur temperaturen sjunker med dålig isolering – vilket vill du helst ligga på?
Tre tjocklekar på liggunderlagen: ett, två och tre lager
De tejpade sensorerna från termometrarna vändes upp-o-ner

Sökord:
Liggunderlag, R-värde liggunderlag, Liggunderlag vinter, uppblåsbara liggunderlag, Exped liggunderlag, Thermarest liggunderlag, Se to summit liggunderlag

Kommentera gärna inlägget