Att paddla kajak är något av det skönaste som finns! Att packa kajaken är också en fröjd jämfört med att packa en ryggsäck för vandring – då tänker jag både på volym och vikt. Att ta med öl, några konserver och grönsaker är sällan något problem om turen är upp till en vecka. Här är tio smarta mattips för dig som ska ut på paddeltur i sommar.

kajak

1.Ta med dig fryst, isolerad mat.

Ta med fryst kött som du vakuumpackar (helst) och isolerar rejält med tidningspapper. Paketet kan hålla sig fryst länge. Hur länge beror på vatten- och lufttemperatur. Tidningspappret kan du sedan elda upp.

2. Tetraförpackningar istället för plåtkonserver.

Tetraförpackningar med bönor, tomatkross med mera kan du platta till enklare, du kan även slänga dem i någon soptunna med ett bättre samvete då det inte alltid finns möjlighet till metallåtervinning när du paddlar.

3. Torka mat.

Det kan verka lite bakvänt att torka mat till kajakturen då det går att packa mycket men det möjliggör att du kan äta köttfärssås med spaghetti dag fem. Torka bara de allra nödvändigaste, det vill säga livsmedel som inte håller så länge. Det kan vara köttprodukter, vissa grönsaker och kryddor/örter.

4. Vakuumpacka eller packa maten i täta ziplocpåsar.

Dels håller den längre, men den blir heller inte förstörd om du får vatten i skotten.

5. Fokusera på efterrätter.

Ansträng dig lite extra vad gäller efterrätterna, det kommer att ge utdelning. Prova till exempel att baka på köket (det finns många färdiga mixer), eller stek äpplen med kanel och honung.

6. Ha matansvar för en dag i taget.

Om ni är fler som paddlar så är det skönt och roligt om ni delar upp ansvaret för maten. Även om inte all mat kan lagas på ett kök så kan ofta såsen/grytan/det som steks/kokas mm lagas på ett kök.

7. Botanisera bland alla torkade produkter som finns att köpa.

I din vanliga matbutik finns mycket mat som håller länge: torkad korv, soltorkade tomater, torkad frukt, torrmjölk med mera.

8. Vik hörnen på alla metalltuber.

Om du viker de skarpa hörnen på alla tuber så minskar risken att de skär hål på packpåsar eller annat. Något som annars kan vara mycket irriterande.

9. Använd havet som kylskåp.

Du kan sänka ner mat till bottenmed hjälp av en sten för att hålla den kall. Det förutsätter förstås att förpackningen är tät…

10. Packa lunchgrejerna i främre skottet.

Om du packar lunchmaten i det främre skottet slipper du gå ut i vattnet och hämta kök, mat och annat när du gör ett strandhugg.

Kommentera gärna inlägget