Efter att ha läst många inlägg på sociala medier om problematiken med att laga mat utan låga vid eldförbud bestämde jag mig sommaren 2018 för att skapa denna PDF med recept & idéer vid eldningsförbud.

LADDA NER & LÄS

Grön länk för läsning online – svart knapp för nedladdning


Mat vid eldningsförbud

Under en dagstur är det inga problem att ha med en pastasallad eller matiga mackor. Kyl maten med kylblock eller fryst vatten i petflaskor, vattnet dricker du sedan upp. Du kan även förvara maten i en mattermos. Med en mattermos kan du även ta med varm mat

En övernattning gör att viss mat måste hålla minst ett dygn. Här är det smart att frysa maten till kvällen (potatis passar inte att frysa). Frys exempelvis en gryta eller en pastasallad. Till en gryta kan du äta färdigkokta nudlar eller bulgur som du förvarat med den frysta grytan.

För turer på flera dagar behöver du kunna tillaga maten. Ett enkelt sätt är att ta med bröd, exempelvis tortillas. Du kan även blötlägga nudlar, couscous eller snabbris i kallt vatten sk. ”cold-soak”.

Fler idéer:

  • Morötter och frukt håller sig i flera dagar
  • Konserver i plåt eller tetra är utmärkta och kan ofta ätas kalla
  • Bröd kan varieras med många olika pålägg och fyllningar

Om du har tips på mat som kan lagas utan låga får du gärna mejla mig på eric@matuteliv.se.

Eric Tornblad
Mat & Uteliv
Stockholm 20 juni 2019

Kommentera gärna inlägget