Menyförslag, fem dagars fjällvandring

Under en vandring i Kebnekaise där vi gick Kaskavagge (som mest består av sten och åter sten) hade vi stenkastartävling om chokladbitar. Insatsen var hög och besvikelsen stor för de som förlorade.

Kalorier på tur är helt enkelt värdefulla för att man är så hungrig och för att det inte går att köpa mat på så många ställen. Fjällstugor och stationer finns här och där, men det är inte alltid som din tänkta väg går förbi dem.

Jag har varit på ett trettiotal fjällvandringar och en gemensam nämnare har alltid varit maten: förberedelse av mat hemma, prata om mat när du vandrar, tillagning och slutligen själva ätandet. Vad du ska äta kommer att vara superviktigt, för att inte tala om vad det gör med gruppen (om ni är fler som vandrar). God och näringsrik mat förhöjer helt enkelt stämningen!

1. Vikten på maten

För många är fjällvandring synonymt med en tung ryggsäck som släpas fram på väl trampade stigar. Den tunga ryggsäcken gör dig trött och gör också att du inte tar den där toppen eller går i obanad terräng. Maten bör alltså vara lätt men ändå energirik eftersom att den är en så stor del av vikten i ryggsäcken. Om du bara vandrar ett par dagar spelar vikten förstås mindre roll, men om du tänker lätt och energirikt även där kan du få en superlätt ryggsäck som ger kraft åt att vandra lite längre per dag.

2. Variation

Jag skriver ner min fjällmeny på ett papper och försöker att hitta rätter som har olika smak och karaktär. Du kan utgå ifrån tillagning (stekt, kokat osv.) eller så tänker du i termer av sött, hett, milt, gräddigt och liknande. Frukosten är den enklaste måltiden att variera, du kan byta grötflingor (råg, havre m.m.) äta müsli med varm eller kall mjölk, ha olika sylt, torkad frukt eller varför inte honung med rostade nötter!

3. Näring/energi

Fundera på hur näringsrik din mat är och tänk på att fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi än exempelvis okokt pasta. Om du behöver öka portionerna så se alltså till att både lägga till kolhydrat och fett!


Exempel på mat under en femdagars vandring

Dag 1

Frukost: Havregrynsgröt med äppelmos
Snack: Hemgjord energikaka
Lunch: Färskt bröd och hemtorkad rödbetssoppa
Snack: Jordnötter
Middag: Risotto med parmesan
Kvällsgott: Mörk choklad


Dag 2

Frukost: Rågflingegröt med torkad frukt
Snack: Hemgjord energikaka
Lunch: Frystorkad chili con carne med tortillabröd
Snack: nöt- och russinblandning (jägarsnus)
Middag: Pasta med torkade oliver och tonfisk (i olja) på burk
Kvällsgott: Några kex med parmesanost


Dag 3

Frukost: Frukostblandning från Real Turmat
Snack: Köpt energikaka
Lunch: Bondomelett med morotssallad (gjord på torkade morötter)
Snack: Torkad frukt med nötter
Middag: Potatismos med torkad korv och rostad lök
Kvällsgott: Smågodis


Dag 4

Frukost: Stekt pannbröd med honung
Snack: Hemgjord torkad energikaka
Lunch: Tiominutersris med gräddpulver och torkade flingor av kött (älg eller ren)
Snack: Hemgjord torkad energikaka
Middag: Linsgryta med torkad kokosmjölk (kokosmjölk finns färdigt i påse)
Kvällsgott: Hemtorkade jordgubbar och vit choklad


Dag 5

Frukost: Gröt av havregryn, müsli och hackade torkade fikon
Snack: Nöt- och fruktblandning
Lunch: Potatismos med stekt ölkorv
Snack: Flapjack
Middag: Ris med kyckling och jordnötssås (från påse eller från egna krossade jordnötter)
Kvällsgott: Rostade cashewnötter

Kommentera gärna inlägget