Här hittar du en bra packlista för kajak. Kajaken är ett fantastiskt sätt att färdas på åar, sjöar och hav. Kajaken är trygg och sjövärdig och med övning är du trygg även i dåligt väder. Att paddla innebär att du slipper bära packningen på ryggen. Du har också en mycket större packvolym jämfört med en ryggsäck.

Jag har en allergi mot pekpinnar och förmaningar – men vill ändå säga detta: fall inte för frestelsen att packa kajaken för tung. En lättare kajak är både snabbare och enklare att manövrera – roligare paddling helt enkelt!

Det finns en mängd olika kajaker för olika typer av paddling. Läs här om hur du väljer kajak. Paddeln är näst kajaken din viktigaste utrustning. Det finns olika paddlar för olika typer av paddling och beroende på hur stark du är. Läs här om hur du väljer paddel. Flytvästen bör vara bekväm och lätt att röra sig i, en ficka är bra för kamera eller mobil i vattentätt fodral. Sätt gärna dit en lättåtkomlig visselpipa i ett snöre.

packlista kajak

I kajaken har du öskar (kan vara en glassburk) eller länspump samt svamp och trasa för att kunna tömma och torka ur kajaken. En bogserlina och en extrapaddel per grupp eller par är obligatoriskt säkerhetsutrustning!

För navigering är karta i tålig tyvek i kartfodral perfekt, en fast monterad kompass eller en handkompass håller dig på rätt kurs. En vattentät kikare gör omgivningen mer intressant och en GPS gör att du kan tappa bort dig och hitta rätt igen.

Låga neopreneskor är billiga och perfekta för paddling. En vattentät jacka är bra vid regn och blåsväder. Är det svalt ute är det skönt med underställ, annars räcker det med shorts och tshirt. Om du paddlar i trafikerade vatten är en orange keps bra så att du syns. Solglasögon är i princip ett måste, gärna polariserande. Vinter, tidig vår samt sen höst bör du paddla i torrdräkt.

På land är det obeskrivligt skönt med en varm jacka i dun eller syntet och ett torrt underställ. Mössan behövs i princip året om. För vandring på öar är gympaskor utmärkta, annars räcker det med foppatofflor.

Tältet vid kajakpaddling får gärna vara självstagande då man ofta tältar på klippor. En tarp är perfekt för att skapa en absid och för matlagning. Det kan vara bra med några mindre bergskilar för att fästa tältlinor på klippor. Här kan även några meter extra tältlina vara bra. På hårda klippor är ett tjockt liggunderlag superskönt. Sovsäck i syntet är inte lika känsligt för fukt som en i dun, vilket kan vara bra om du är ute länge. Om du tar med ett örngott kan du fylla det med ditt värmeplagg. En lykta eller värmeljus ger mys och tar bort kondens. Pannlampan är bra till allt från nattkissen till kvällsmatlagning. Öronproppar är bra om havet stormar eller om grannen snarkar.

För kalla eller blåsiga dag är mat i termos suveränt. Eftersom att det ofta blåser bör du ha ett vindtåligt kök. För matlagning och dryck har du en vattenpåse eller dunk på omkring tre liter per person och dag. Det är ofta svårt eller omständligt att få tag på vatten. Med en hopvikbar diskbalja i tyg kan du diska på land vilket är bättre för miljön. Med en trasa kan du både torka disk och kondens i tältet.

Förvara din elektroniska utrustning i en vattentät påse, gärna dubbla för att vara på den säkra sidan. Med en powerbank på 10-20.000 mha klarar du ett par uppladdningar av mobiltelefonen. En liten radio är bra för sjöväder eller om du blir inblåst.

Första förband ska förstås alltid med. Vanligast är skador på land, exempelvis skärsår från kniv eller vassa klippor och stukningar vid vandring på öar. Gräv alltid ner nummer två med en spade, göm det inte under en sten! Hur man går på toa utomhus kan du  lära dig i denna webbkurs på friluftskurser.se.

packlista kajak

Packlista kajak

Se packlistan som en guide, du har säkert saker du behöver som inte finns på listan och något du kan ta bort.

* = lyx | epg= en per grupp

Paddlandet & säkerhet
Kajak, paddel, flytväst
Öskar, svamp & trasa, länspump, visselpipa, bogserlina (egs) extrapaddel (epg)

Navigering
Kompass, kartfodral, sjökort, kikare, GPS (epg),

Paddelkläder
Låga neoprenskor, Vattentät jacka, Vindtät jacka*, Underställsbyxa, Underställströja, Shorts, Underkläder, Keps, Solglasögon

Kläder på land
Värmejacka, T-shirt, Underställ byxa + tröja, Strumpor, Underkläder, Sockar, Tunna handskar, Mössa, Gympaskor*, Badkläder, Buff*, Foppatofflor*

Bo & sova
Tält, Några mindre bergskilar* , Extra tältlina, Tjockt liggunderlag, Lykta eller värmeljus* , Tarp*, Sovsäck, Örngott*, Pannlampa, Öronproppar*
Sovsäckslakan*, Hopfällbar sittstol*

Äta & laga
Termos*, Mattermos*, Brännare/kök + vindskydd, Kokkärl
Stekpanna*, Liten visp, Träslev (med platt ända), Tändstål & liten tändare
Vattenflaska 1 liter, Vattenpåse/dunk 5 liter, Matkåsa, Drickkåsa, Bestick
Liten disktrasa, Disksvamp/diskborste, Diskmedel (i minisprayflaska)

Hygien
Necessär, tandborste, tandkräm, tvål, första förband (länk), värktabletter/tabletter, handduk, myggmedel, toapapper,bajsspade

Teknik
Vattentät påse för teknik, gärna dubbla, Kamera, Extrabatterier
Mobil, Powerbank, Radio

Reparationskit
Silvertejp, multiverktyg, Snabbepoxi (för reparation av kajak/paddel, liggunderlag mm)

Övrigt
Ikeakassar (för att flytta grejer från kajak till tält), Paraply*

Transport av kajak
Takräcke, kajakhållare, spännband (2 st)

Paddelkläder vid kall årstid
Torrdräkt/ torrbyxa + torrjacka, varmt ombyte, pogies, neoprenhandskar, neoprenmössa

packlista kajak

Kommentera gärna inlägget