Här hittar du en Packlista för Kanadensare. Kanadensaren är en fantastisk farkost som kan ta stora mängder last. Den är utmärkt på åar och mindre sjöar, på stora vatten kan den bli svårpaddlad. Du kan hyra kanadensare på många platser. Det ingår alltid paddel och flytväst. Se till att få med ett öskar och en svamp också.

Om ni är en grupp som paddlar bör ni ta med en eller två extrapaddlar, bogserlina samt reparations-utrustning. Packa gärna allt i vattentäta säckar eller sopsäckar. Om du ska göra många lyft är det ovärderligt att kunna bära packningen på ryggen. Det finns vattentäta säckar med bärremmar. Om du vet att det kommer bli många lyft är det bra att inte ta med för mycket grejer.

För navigering är karta i tålig tyvek i kartfodral perfekt, en handkompass håller dig på rätt kurs. En vattentät kikare gör omgivningen mycket mer intressant.

Det går utmärkt att paddla i vanliga gympaskor men vid regn eller i- och urstigningar i vatten är låga neoprenskor ännu bättre.  Vattentät jacka och regnbyxor är förstås bra vid regn och blåsväder.

packlista kanadensare

På land är det obeskrivligt skönt med en varm jacka i dun eller syntet och ett torrt underställ. Mössan behövs i princip året om. För vandring på öar är gympaskor utmärkta, annars räcker det med foppatofflor.

Tältet vid paddling får gärna vara självstagande, speciellt om du tältar på klippor. Kolla gärna upp tältplatserna innan. En tarp är perfekt för att skapa en absid och för matlagning. Sovsäck i syntet är inte lika känsligt för fukt som en i dun, vilket kan vara bra om du är ute länge. Om du tar med ett örngott kan du fylla det med ditt värmeplagg. En lykta eller ett par värmeljus ger mys och tar bort kondens. Pannlampan är bra till allt från nattkissen till kvällsmatlagning. Öronproppar är bra om det blåser eller om grannen snarkar.

För kalla eller blåsiga dag är mat i termos suveränt. Eftersom att det blåser bör du ha ett vindtåligt kök. För matlagning och dryck har du en vattenpåse eller dunk på omkring tre liter per person och dag. Det kan vara svårt eller omständligt att få tag på vatten. Med en hopvikbar diskbalja i tyg kan du diska på land vilket är bättre för miljön. Med en trasa kan du både torka disk och kondens i tältet.

Förvara din elektroniska utrustning i en vattentät påse, gärna dubbla för att vara på den säkra sidan. Med en powerbank på 10-20.000 mha klarar du ett par uppladdningar av mobiltelefonen. En liten uppladdningsbar radio är bra för sjöväder eller om du blir inblåst.

Första förband ska förstås alltid med. Vanligast är skador på land, exempelvis skärsår från kniv eller vassa klippor och stukningar vid vandring. Gräv alltid ner nummer två med en spade, göm det inte under en sten!

Se denna packlista som en guide, du har säkert saker du behöver som inte finns på listan och saker du kan ta bort.

Ha en fin paddling!
/Eric


Packlista kanadensare

* = lyx | epg= en per grupp

Paddlandet & säkerhet
Kanot, paddel, flytväst
Öskar, svamp & trasa, länspump, visselpipa, extrapaddel (en per sällskap)

Packning
Vattentäta säckar/ryggsäckar

Navigering
Kompass, karta, kartfodral, kikare, klocka, GPS (epg)


Paddelkläder
Gympaskor/ låga neoprenskor, Vattentät jacka, Vindtät jacka *, Underställsbyxa, Underställströja, Shorts, Underkläder

Kläder på land
Värmejacka, T-shirt – gärna i ull, Underställ byxa + tröja, Strumpor. Underkläder, Sockar, Tunna handskar, Mössa, Gympaskor, Badkläder


Teknik
Vattentät påse för teknik gärna dubbla), Kamera, Extrabatterier, Mobil
Powerbank


Bo & sova
Tält, Liggunderlag, Sovsäck, Örngott, Pannlampa, Lykta eller värmeljus *
Tarp*, Sovsäckslakan*, Hopfällbar sittstol*

Äta & laga
Brännare/kök + vindskydd, Kokkärl, Stekpanna, Bränsle, Liten visp, Träslev (med platt ända), Tändstål & liten tändare, Vattenflaska 1 liter
Vattenpåse/dunk 5 liter, Matkåsa, Drickkåsa, Bestick, Liten disktrasa
Disksvamp/diskborste, Diskmedel i minisprayflaska, Termos/ mattermos*


Hygien
Necessär, tandborste, tandkräm, tvål, värktabletter/tabletter, handduk, myggmedel, toapapper (elda ditt toapapper i plåtburk), öronproppar,bajsspade

Reparationsutrustning
Silvertejp, multiverktyg, Snabbepoxi (för reparation av kanot/paddel, liggunderlag mm)

Övrigt
Paraply*, Ved*

Transport av kanadensare
Takräcke, spännband (2 st)


Grupputrustning
Reservpaddlar (2 st per grupp), bogserlina, första förband (länk), GPS, reparationsutrustning


Paddelkläder vid kall årstid/ paddling i kalla forsar
Torr- eller neoprenedräkt, varmt ombyte, neoprenhandskar, neoprenmössa

Kommentera gärna inlägget