Recension av Eric Tornblad, författare och kursledare inom friluftsliv. Stor erfarenhet av friluftsliv.
|180 cm|78 kg|Strl M/L

Bergans Helium 55 är en riktigt prisvärd lättviktssäck för vandring och skidåkning. Perfekt för den som vill börja bära lättare med en mindre budget. På köpet är den en väldigt bra reseryggsäck genom den hellånga dragkedjan på framsidan. Med den långa dragkedjan kan du packa ryggsäcken liggande.

Bergans Helium 55
  • Bärkomfort
  • Justering bärssystem
  • Funktioner
  • Kvalitet
  • Livslängd & miljö
  • Vikt
  • Pris
4.4

Sammanfattning

Bergans Helium 55 är en mycket kompetent, lätt och prisvärd ryggsäck för dagstur, fjälltur eller skidåkning. Meshen på sidofickorna är inte så tålig men hål går att laga med lite nål, tråd och lim.

Video

Specifikationer från Bergans

Volym: 55 L
Vikt: 1000 g
Användarlängd: 160-190 cm
Passar rygglängd: 47–62 cm
Höftbälte, längd: 84–126 cm
Material: Nylon 210D Velocity, Nylon 420D Velocity, Nylon 70D Ripstop
Rekommenderad packvikt: till 17 kg
Mått packad (HxBxD): 58-84 x 31 x 24 cm

Funktioner – från Bergans produktsida

“Ryggsäcken har stor dragkedjeöppning i fronten. Bärsystem Bergans QuickAdjust™ PRO, justerbar rygglängd. Rygg, axelremmar och höftbälte av perforerat ventilerande skum med meshyta. Klassisk toppöppning med snölås och hel, vertikal dragkedjeöppning i fronten hittar du din utrustning snabbt och enkelt. Sidofickor i mesh. 3D-format höftbälte med hög komfort och rörelsefrihet. Avtagbart topplock (sparar 70 g vikt). Locket kan även justeras i höjdled. Fästpunkter för bland annat skidor, isyxa/vandringsstav. Fäste på höftbälte för fickor. Förberedd för vätskesystem. Nyckelkrok. Fäste för pulkdrag.”

Det enda jag saknar på säcken är en stor kängruficka på fronten, likt de flesta Osprey har. Avsaknaden av kängrufickan uppvägs till stor del av den smarta långa dragkedjan, men inte helt.

Bilder nedan från från Bergans

Pulkadrag på höftbältet

HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Bärkomfort & viktkapacitet

För att vara en så lätt säck har Bergans Helium 55 bra bärkomfort. Vissa tycker att höftbältet är lite hårt, men att det är lite hårdare gör att säcken bär mer vikt.

Justering av bärssystem

Det är enkelt att justera längden med en krok i metall. Det görs på mindre än en minut.

Kvalitet

Bergans Helium 55 är välsydd och och känns solid. Meshen på sidofickorna är däremot lite tunn. På den säck jag provade blev det ett hål på meshen efter ett par turer. Det är enkelt att laga med lite lim och sytråd men ser lite tråkigt ut.

Vikt

En vikt på 1000 gram för 55 liter och upp till 17 kilos bärkapacitet är inget att klaga på!

Livslängd & miljö

Två svaga punkter gör att livslängden kan reduceras – den långa dragkedjan på fronten samt fickorna i mesh. Meshen går som sagt att laga men en dragkedja som tar slut kan bli dyr att ersätta. Som tur jobbar Bergans aktivt med hållbarhet genom att de reparerar produkter. Läs mer här om deras hållbarhetsarbete.

Pris

Jag har sett Bergans Helium 55 för så lite som 1400 kr, men den är även prisvärd om du betalar fullpris (ca 1900 kr).

Sammanfattning – Bergans Helium 55

Bergans Helium 55 är en mycket kompetent, lätt och prisvärd ryggsäck för dagstur, fjälltur eller skidåkning. Vissa svaga punkter (lång dragkedja och mesh) men överlag hög kvalitet och smarta funktioner.

Recensioner på liknande produkter


För denna recension har jag fått en ryggsäck av Bergans som jag lottade ut.

HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Kommentera gärna inlägget