Ett sommartält för alla miljöer – fjäll, skärgård, skog, strand. Inte för tungt och enkelt att sätta upp och ta ner. Lagom för två personer med inte alltför mycket packning, men kan också fungera för en person som vill ha mer plats.

Många smarta funktioner till ett bra pris – perfekt första tält till dig som ska tälta lite överallt och ingenstans under sommarhalvåret.

Gällnö, Stockholms skärgård.
Marmot Vapor 2p
  • Uppsättning
  • Sovkomfort (för rek antal pers)
  • Funktioner
  • Kvalitet
  • Packstorlek
  • Vikt
  • Väderskydd (jmf mot vikt)
  • Livslängd & miljö
  • Pris
4
Helags med fjällstationen i bakgrunden.

Specifikationer

Vikt:2.52 kg
Personer:2 pers
Vattenpelare på ytterduk:3000 mm
Vattenpelare på golv:5000 mm
Yttermått:224 x 261 x 104 cm
Packmått:53,3 x 17,8 cm
Antal ingångar:2
Antal absider:2
Antal tältstänger:3 st
Yttertältsväv:Polyester
Tjocklek yttertältsväv:68 D
Golvväv:Polyester
Tjocklek golvväv:68 D
Innertältsväv:Polyester
Bild från Marmot

Funktioner

Två absider och två ingångar vilket gör det smidigt att ta sig ut och in i tältet utan att behöva ”klättra” över varandra eller packningen. Tältet går att ställa upp nästan var som helst tack vare den självstadgande kupolmodellen, och många stormlinor gör att tältet står pall till och med hård vind på kalfjäll. Flera små smarta detaljer som förenklar tältlivet; t ex en krok i taket, pannlamps-ficka som sprider ljuset fint, färgkodning för att förenkla uppsättningen, med mera.

Längs Kungsleden sträckan Nikkaloukta-Vakkotavare.

Packstorlek & vikt

Tältet är relativt lätt, knappa 2.5 kg. Smidigt att packa ihop. Packpåsen är stor nog för att användaren ska kunna packa ihop tältet lite som det passar en själv, vilket gör att det känns enkelt. Dock tar tältet relativt stor plats för sin vikt (beroende på hur du väljer att packa ihop det då såklart), och bör kompletteras med några extra tältspikar efter inköp, vilket ökar vikten något.

HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Sovkomfort (för rek antal pers)

Tältet är gjort för två personer och det är precis vad som får plats utan problem. Dock finns det inte så mycket utrymme över när två personer har lagt sig för att sova, och vill en då ha med sig grejer in i tältet kan det alltså bli lite trångt beroende på hur lång du själv är. Jag brukar lägga grejer i fotändan men är också ganska kort (163 cm) så har några decimeter till övers där.

Väderskydd (jmf mot vikt)

Står pall mot hård vind och regn. Många stormlinor och möjliga fästpunkter gör att tältet står stadigt trots brist på vindskydd. Formen på tältet gör att allt vatten lätt rinner av och inte samlas i pölar i duken. Minuspoäng för att absiderna är för små att vara i, de räcker till packning men om en vill ha t ex regnskydd under matlagning så räcker de inte riktigt till.

Kvalitet

Det enda som slitits efter fyra somrars flitig användning är linorna inuti tältpinnarna, som blivit lite slappa med tiden. Detta krånglar till uppsättningen lite, men förstör inte tältet i sin helhet och går dessutom att fixa.

Livslängd & miljö

Bra kvalitet och relativt kraftiga tyger ökar livslängden. På tält som detta med tejpade sömmar kan tejpen lossna efter ett antal år. Marmot har inte ett uttalat miljöarbete.

Pris

Ca 2500-3000 kr. Bra pris för god kvalitet tycker jag.

Helags

Liknande recensioner på Mat & Uteliv


HÄR KAN DU KOMMENTERA RECENSIONEN

Transparens: till denna recension köptes produkten eller så ägdes den sedan innan. Läs mer om policyn för produkttesterna.

Relaterade sökningar: kupoltält, fjälltält, Marmot tält

Kommentera gärna inlägget