Lätt vandringsryggsäck – hur du väljer – onlinekurs

Den här är kursen hjälper dig att välja en lätt vandringsryggsäck.

Kursen går igenom vad du ska tänka på, vilka märken som finns och vilka modeller av ryggsäckar som kursskaparen (Jörgen Johansson) rekommenderar.

Passar dig som:

  • Är nyfiken på lätta ryggsäckar
  • Ska köpa en lätt ryggsäck för vandring
  • Är intresserad av att packa lättare

Kursledare är Jörgen “Fjäderlätt” Johansson. Kursen finns på Friluftskurser.seen del av Mat & Uteliv

lätt vandringsryggsäck med Jörgen
foto: Susanne Wahlström

Jörgen har de senaste femton åren minskat vikten på sin packning med mer än 10 kilo. Han har genomfört många och långa vandringar i små och stora vildmarker. Såväl i Sverige som i Canada och Alaska.

Jörgen har visat att rätt val av lätt utrustning håller honom lika mätt, torr och varm som betydligt tyngre prylar. Hans bok ”Vandra Fjäderlätt och njut mer av färden” blev 2007 genombrottet för lättpackning i Sverige.

I ONLINEKURSEN LÄR DU DIG OM
* * *
Lätta ryggsäckar
Funktioner på ryggsäcken
Vad du INTE behöver på en ryggsäck
Lista på ryggsäckar
Märken – lättviktsryggsäckar
Webbutiker som är specialiserade på lätt utrustningRecensioner från kursen – Välj lätt vandringsryggsäck


Ryggsäckar i kursen

Bergans Helium, Osprey Exos, Edped Lightning
HMG Southwest, Zpack Arc Blast
Gossamer Gear Mariposa, Haglöfs Strive

Utdrag ur kursen Välj lätt vandringsryggsäck

  • Med en lätt ryggsäck menas en säck för flerdagarsturer (3-7 dagar) som väger runt ett kilo (1-1,3 kg).
  • För att använda en lätt ryggsäck behöver man ofta reducera sin packvikt, eftersom bärsystemet inte är lika kraftigt. Notera dock att det finns ryggsäckar (exempelvis den jag visar på filmen) som väger 1 kilo och kan hantera packvikter på 25 kilo.
  • Den som packar enligt råden i de här kurserna skall inte behöva bära mer än cirka 15 kilo på ryggen vid en fjällvandring på barmark, med mat för sju dagar.
  • Det finns många tillverkare av lätta ryggsäckar som är ganska okända i Sverige, dessa går att köpa från europeiska eller amerikanska webbutiker.

För en vandringsryggsäck är många ytterfickor, gärna av mesh, mycket användbart. Här förvarar jag tält, regnkläder och mycket annat. I bältesfickor har jag sådant som kamera, telefon och kartor. Mössa och vantar är bra att ha tillgängliga så att man inte behöver ta av sig ryggsäcken för att ta på dem.

Om ryggsäcken inte har tillräckligt många ytterfickor för mina behov så köper jag till lösa eller syr själv. De kan fästas på midjebältet och på axelremmarna.

Kompressionsremmar är viktiga och jag använder dem alltid när jag inte har fullpackat. Då gör jag ryggsäcken smal och hög med remmarna och provar om all utrustning får plats. När allt är packat drar jag åt remmarna så att ryggsäcken är kompakt som en välstoppad korv. De tyngsta prylarna ligger närmast ryggen.

Parallella kompressionsremmar har fungerat bättre för mig än zick-zacksnören som lätt glider och ger en päronformad ryggsäck med dåliga bäregenskaper.

Här hittar du fler onlinekurser

Kommentera gärna inlägget