Filip visar hur du kan välja tält för friluftsliv genom att visa vilka fördelar och nackdelar som finns med tunneltält, kupoltält, lättviktstält och enmanstält. Filip jobbar på Naturkompaniet och driver ett företag som ger kurser inom friluftsliv.
Se videon längre ner
Om du behöver köpa ett nytt tält finns det en hel del att tänka på och marknaden översvämmas av tältmodeller! Ett sätt att göra det lite enklare är att först bestämma sig för vilken modell av tält som passar just dig.
När du har valt tältmodell (tunneltält, kupoltält, enmanstält eller lättviktstält) har du betydligt färre tält att välja mellan vilket gör valet enklare.
Tälttyper – välja tält för friluftsliv
Tunneltält
Lätta att sätta upp och med lägre vikt än kupoltält. En bra tälttyp för för fjällvandraren som söker ett vindtåligt tält med minsta vikt i förhållande till yta i tältet. Välj mellan en stor eller liten absid och om du behöver dubbla ingångar på tältet.

Kupoltält
Mycket rymd men tyngre än tunneltälten. Bra för klippor och ojämn terräng. Kupoltält är även utmärkta som vintertält då de är självstagande, tål mycket snö och är extremt vindtåliga.

Lättviktstält
En bra tälttyp för vår, sommar och höst (tipitält i lättviktsväv fungerar även på vintern). Här har man sparat in på väv vilket ofta gör tälten trånga att bo i. Onödiga detaljer är bortskalade. Tälten är ofta välventilerade vilket är utmärkt på sommaren. Om du ska använda ett lättviktstält på fjället bör det vara anpassat för hård vind. Välj inte för tunna golv om du tältar mycket på sten.

Enmanstält
Om du ofta tältar själv kan det vara idé att skaffa ett lättviktstält. De väger mindre och har en mindre packvolym. Denna tälttyp tar även mindre plats på marken vilket gör det enklare att hitta en lämplig tältplats. Om de tält du testar känns trånga kan det vara värt att gå upp till ett litet tvåmannatält.

TÄLTEN I VIDEON
Tunneltält – Wild Country by Terra Nova – Trispace
Kupoltält – Fjällräven – Abisko Dome 3
Lättviktstäl – EXPED – Mira HL II
Enmanstält – Marmot – Eos 1p
Besök gärna Filips hemsida där du kan boka hans kurser – www.uteteknik.se