Om du vill vandra på vintern finns det flera fördelar med speciella vinterkängor. Denna typ är varmare och har bättre grepp på vintern än vanliga vandringskängor.
Den stora skillnaden mellan en vinterkänga och en för barmark är att de är fodrade. En fodrad känga på sommaren skulle bli för varm. Vinterkängor har ofta en vidare läst och mer plats i tåboxen. Det ger mer värme och dessutom plats för en extra socka. Sulan har ett mjukare gummi på vinterkängor för bättre grepp vid lägre temperaturer. Barmarkskängor har ett hårdare gummi i sulan som ger en mer slittålig sula. Denna sula blir hård och hal på vintern. Vinterkängan har en grövre sula för att ge bra grepp i snö och slask.
Sammanfattningsvis – vinterkängor för vandring
- Fodrade
- Rymligare – ger en varmare sko
- Sulan hårdnar inte i kyla – ger ett bättre grepp på snö och is
- Grövre sula – för bra grepp i snö

Mina grundkrav för vinterkängor
- Mer eller mindre isolerade
- Sulor som är gjorda för kyla
- Vattentäta med membran eller med hög gummikant runtom
- Något högre för att förhindra snö att komma in
- De ska vara sköna att vandra långt i
Vad kan inte kallas vandringskängor?
Det finns en typ av vinterskor jag brukar kalla ”stå-still-skor”. Ett exempel är mina isolerade stövlar nedan. De är fantastiskt varma men i princip värdelösa för sträckor över en kilometer. Dessa skor är för tunga, klumpiga, har sämre hälgrepp och blir dessutom för varma vid vandring.


Hur mycket kyla tål isolerade kängor?
Tillverkaren brukar ange ett temperaturintervall. Ta detta med en nypa salt. Vilken temperatur kängan klarar beror förstås på hur isolerad den är men även på hur frusen du är och hur mycket du rör dig.
Hur isolerade kängor bör du köpa?
Beror på hur kallt det kommer vara där du ska vandra och hur snabbt du går. Ju snabbare du går desto mindre isolering behöver du.
Hur ska en vinterkänga för vandring sitta på foten?
Eftersom att du ska vandra i den bör den ha ett bra hälgrepp. Den kommer troligen inte att sitta lika tajt och bra som en ofodrad känga men känn efter så att det inte glappar. Din fot måste ha plats, om det är för trångt trycks isoleringen ihop och isolerar sämre. Du får också sämre blodcirkulation i foten. Du måste kunna röra tårna ordentligt. Tårna är fotens absolut mest utsatt del för kyla. En trång tåbox ökar markant risken att frysa om tårna.

Vilka kängor passar för snöskor?
De flesta lite högre kängor passar för snöskor. Väldigt isolerade skor är ofta för breda i framfoten för bindningen på snöskorna.

Kängor för stegjärn. En viss typ av isolerade kängor har en hård sula som är gjord för att kunna fästa stegjärn. Genom att sulan är så hård blir den obekväm att gå längre sträckor med.
Grepp på snö
Hur bra kängan är på att greppa snö och slask beror på sulans mönster och hur grov den är. En sula för barmark är inte lika grov – där fastnar snön i mönstret och gör den hal.

Grepp på is
Om det har frusit och smält om vartannat kan det bli riktigt halt på lederna. Dubbar ger förstås det bästa greppet på is men det finns även bra dubbfria varianter. Mjukare gummi ger bättre grepp på is. Det finns även dubbfria sulor gjorda speciellt för is. Jag var till en börja skeptisk men det funkar faktiskt.

Dubbat eller inte?
Dubbat har flera fördelar – men även nackdelar. För löpning på vintern är dubbar ett måste! Däremot inte för vandring. Dubbarna begränsar användningen genom att du inte kan gå med dubbar överallt. De kan också bli hala på klippor och stenbeläggningar.

Skor för övernattningsturer
Om du ska övernatta på din vintervandring är det bra med ett urtagbart foder. Det gör att du kan torka innerskon i sovsäcken under natten.
Detaljer att kolla på
Innan du slutligen bestämmer dig för en känga finns det några saker till att fundera över. Trivs du med snörningen? Kan du snöra dem med handskar på? Om du gillar att använda damask kan du kolla om det finns fäste i form av en D-ring framme vid tåboxen (om det inte finns en D-ring kan du istället sätta dit en egen ring i snörningen). Höjden på skaftet ger stabilitet men högre känga ökar också vikten. Det är en kompromiss. Alltså:
- Hur funkar snörningen?
- Fäste för damask
- Höjd på skaftet

Sammanfattning
En vinterkänga för vandring är mer isolerad och har ett bättre grepp på vinter och is. Den bredare lästen ger mer värme. Prova alltid känga innan köp eftersom att det är svårare att hitta rätt storlek på en vinterkänga.
Happy hiking!
/Eric, Mat & Uteliv