Jag träffade David som står bakom @vegohajk på Instagram. Det bjöds på god gryta i skogen! Receptet ligger under videon.
Följ vegohajk på Instagram – https://www.instagram.com/vegohajk/
Röd curry – 2-3 portioner
(torrvara ca 250 gram)
Att torka:
1/2 broccoli (ca 200g)
1 dm purjolök
4 stora morötter
1 paprika
2 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
200 g tofu
3-4 tsk röd currypasta
1 msk tamarinsås/soja
4 limeblad
1/2 lime, saften
1 krm salt
1 msk sesamolja
Torrt:
1,5 dl cashewnötter
½ dl kokosmjölkspulver
½ dl kokosflingor
½ msk buljong
½ krm askorbinsyra
1 tsk socker
Eventuellt en nypa chilipulver
Ta med:
1 msk matolja
7-8 dl vatten
HEMMA:
Skär broccoli (inklusive stammen) i små bitar. Skiva purjolök, paprika och morötter tunt. Finhacka vitlök och ingefära. Skär tofu i små tärningar, ca ½ cm. Stek en kort stund i sesamolja. Bryt ner limeblad i stora bitar. Rör ihop tamarisås (eller vanlig soja), currypasta, salt och limesaft och häll i stekpannan. Låt puttra en stund tills det mesta av vätskan är borta och torka sedan, cirka 60 grader tills grönsakerna är helt torra och tofubitarna är hårda som gummi.
Lägg cashewnötter, kokosmjölkspulver, kokosflingor, buljong, socker och askorbinsyra i en mixer och mixa till ett pulver. Lägg eventuellt till lite chilipulver om du gillar stark mat (eller ta med och krydda efter smak vid tillagning).
Blanda pulvret med de torkade grönsakerna.
UTE:
Rör ner alltihop med 7-8 dl vatten och koka upp. Rör ner olja. Servera med ris, couscous eller en bit bröd.